سرمقاله ویژه نامه افق پارسایی 2 داد و ستد حوزه و جامعه بازشناسي ميزان فراز و فرود شاخصهاي اخلاقي در فضاي تربيتي کشور، وضعيتي نامطلوب و شايد نامقبول را به ما نشان ميدهد، ورود ويروسهاي اخلاقي هوشمند از فرهنگ غرب که مرزهاي جغرافيايي را بهآساني درمينوردد و سنتهاي سلف صالح ما را هدف قرار ميدهد از سويي، و همراهي خواسته تا ناخواسته دستگاههاي فرهنگي کشور با آنها از ديگرسو، رخدادي اسفبار از اين حيث را در....
سيره عملي امام خميني (ره) در ماه مبارک رمضان امام خميني(ره)توجه ويژهاى نسبت به ماه رمضان داشتند و ملاقاتهاى خود را در اين ماه تعطيل مىكردند و به دعا و تلاوت قرآن و... مىپرداختند. ايشان مىگفتند: «خود ماه مبارك رمضان، كارى است».
يكى از ياران امام، در اينباره گفته است: در اين ماه، ايشان دگرگونى خاصى متناسب با اين ماه در زندگى خود ايجاد مىكردند، بهگونهاىكه اين ماه را، سراسر، به تلاوت قرآن مجيد و دعا مشغول ميشدند.
ايشان، به هنگام سحر و افطار، بسيار كم مىخوردند، به گونهاى كه خادمشان فكر مىكردند كه امام، چيزى نخورده است!
دعا در نگاه مقام معظم رهبری آن وقتى هم که انسان در حال عادى زندگى مىکند، باید دعا کند و رابطه را با خدا محفوظ نگه دارد. به تعبیر یکى از روایات، صداى خود را براى فرشتگان در ملکوت اعلى آشنا کند. دعا همیشه لازم است. [...] بزرگترین فایده دعا، فایده نقد دعاست که به خود شما دعاکننده مىرسد. یعنى ایجاد رابطه با خداى متعال و احساس محبت و شوق به تقرب به پروردگار عالم.
گلواژهاي از فقيه عارف حضرت آيةالله سيدعبدالکريم کشميري(ره) ـ توسلات و ادعيه، زاد هميشگي سالکان است.
ـ خلاصه سلوک، در ترک ماسويالله است.
ـ شيطان از سجده خوشش نميآيد، سالک لازم است سجده را ترک ننمايد.
ـ وقتي عبد، فاني فيالله ميشود که کارهايش براي خدا شود، خوديت را نبيند.
ـ قرآن زياد خواندن، نماز شب و امثال اينها مقام ميآورد.
ـ با تنبلي کسي به جايي نميرسد.
سفارشهاي آيةاللهالعظمي مرعشي نجفي(ره) پروردگارا! من تورا به حق فاطمه و پدرش و شوهرش و فرزندانش و رازي را که در او به امانت نهادهاي ميخوانم، که درود بفرستي بر محمد و آلمحمد و آنگونه که خود شايسته آني با من رفتار کني، نه آنگونه که من سزاوار آنم.
عالم رباني محمدحسين عاملی (ره)، مشهور به شيخ بهايي حضور قلب در نماز و فهم معاني اذکار سزاوار آن است که نمازگزار معاني اذکار و آنچه در نماز ميخواند و نيز معاني ادعيه و تعقيبات آن را ملاحظه نمايد؛ چه ميبايد که از روي دانستگي و فهميدگي بهجا آورد، تا ذکر گفتن و دعا خواندن و قرائتکردن او، مجرد حرکت دادن زبان، به غير ملاحظه معاني مقصوده آن، نبوده باشد.
چه اگر چنين باشد، حال او مثل شخص عربي باشد که تلفظ به کلام فارسي کرده و شعور به معاني آن چيزي که تلفظ ميکند نداشته باشد، يا مثل حال ساهي و
...
آيةاللهالعظمي اراكى(ره) نماز، نماز است براى هر عضوى از اعضاى بدن وظيفهاى است، در ابتدا كه قيام و قعود و ركوع و سجود باشد كه چهار تا بيشتر نيست. براى هر يك وظيفه است، از فرق سر تا نوك پا، براى چشم، براى گوش، كف، دستها، سر زانو، حتى نوك انگشتها، هم وظيفه و حكمى است. اين چنين وظايف و احكامى در هيچ دين و مذهبى وجود ندارد. هيچ نيست و بالاتر از همه اين اعضا مغز و سر و
از قرآن جدا نشويد عالم رباني، حضرت آيةالله کوهستاني(ره)در اواخر عمر بود بيمار بودند، ولي در بستر بيماري هم سير و سلوک ويژهاي داشتند. از ديدنيها و از شنيدنيهاي دنيا دور بودند. در همان حال معنوي، درخواست نصيحت و پندي کردم، فرمودند:
1- همراه با قرآن باشيد و از قرآن جدا نشويد.
2- نماز شب را ترک نکنيد.
3- نماز را اول وقت بخوانيد.
4- مواظب شيطان باشيد که براي
...
حکيم و محدث بزرگ ملامحسن فيض كاشانى(ره) گويا پروردگارت را مىبينى چون براى نماز آماده شدى، مىبايست كه قلبت نزد نماز بوده و از هر وسوسهاى فارغ باشد و ببين كه در پيشگاه چه كسى ايستادهاى و با كه سخن مىگويى.
و شرم دار از اينكه با مولايت با دلى غافل و قلبى مملو از وسوسههاى دنيايى و...
اهميت و تأثير سجده طولاني عالم رباني و فقيه عارف مرحوم ميرزا جوادآقا ملكي تبريزي(ره) مينويسند: پيامبر گرامي اسلام(صلی الله علیه و آله) سفارشهاي مؤكد درباره طول سجود فرموده است و اين امري است بسيار مهم. سجده طولاني نزديكترين هيئتهاي بندگي است و به همين جهت در هر ركعت نماز دو سجده تشريع شده است. درباره ائمه اطهار(علیهم السلام) و شيعيانشان در مورد طول سجود مطالب مهمي نقل شده است.
توصيههايي دلنشين از حضرت آيةالله سعادتپرور تهراني(ره) 1. اي عزيزان من! خود را بشناسيد كه شناختن خدا در خودشناسي است. كسي از اين انديشه (خداشناسي) زيان نديده است.
2. كوشش بيجا براي دنيا مكنيد كه به غير روزي خود نتوانيد رسيد. غم و غصه دنيا را به خود راه ندهيد كه زيان در اين است.
3. از هواپرستي كناره گيريد، تا همهچيز به شما داده شود؛ و بدانيد آنچه در
...
رهنمودهايي از حضرت آيةالله اشتهاردي(ره) توصيه من به طلاب جوان آن است که تا زماني حجرهنشين هستند، در حجره از حرفهاي متفرقه و مباحثي که فاقد ارزش علمي و معنوي هست پرهيز کنند، با يکديگر قرار بگذارند که حرف غيرعلمي نزنند. اگر اينگونه شد، شيطان مأيوس ميشود
راهکارهاي خودسازي از مرجع فقيد جهان تشيع، آيةاللهالعظمي بهجت(ره) جماعتي از اين جانب، طلب موعظه و نصيحت ميکنند؛ اگر مقصودشان اين است که بگوييم و بشنوند و بار ديگر در وقت ديگر، بگوييم و بشنوند! حقير عاجزم و بر اهل اطلاع پوشيده نيست.
و اگر بگويند کلمهاي ميخواهيم که امّالکلمات باشد و کافي براي سعادت مطلقه دارين باشد، خداي تعالي قادر است که از بيان حقير، آن را کشف فرمايد و به شما برساند.
شهيد محراب آيةالله مدني(ره) حرف حساب درد اول هر انساني خود انسان است؛ براي اين كه هر اندازه به كمال برسد، اگر [روح] مريض باشد، كمال براي او فايدهاي ندارد. آيه قرآن و همچنين اعتقاد ما اين است كه كلمهاي از زبان انسان درنميآيد، مگر اين كه همراه آن نگهباني مهيا ميباشد تا كلام را حفظ كند.
گفتاري از آيةالله مجتهدي تهراني(ره) فرودگاه ملائک از ما نيست كسيكه هر روز به حساب نفس خود نرسد؛ پس اگر كار خوبي انجام داده بود خدا را شكر كند و از خدا بخواهد كه آن كار را بيشتر و بهتر بتواند انجام دهد و اگر كار بدي انجام داده بود استغفار و توبه نمايد. حضرت رسول اكرم(صلی الله علیه و آله) فرمودند: لا يكونالعبد مؤمنا حتي يحاسب نفسه اشدّ من محاسبةالشريك شريكه والسيّد عبده...
رهنمودي از علامه محمدتقى جعفرى(ره) شرايط و موانع سير و سلوك 1. سالك در هيچ لحظهاى از لحظات حركت خود، نبايد احساس وصول يا امتياز برترى كند، اگر چنين آفتى گريبان سالك را بگيرد، نهتنها از حركت به مراحل بعد باز خواهد ماند، بلكه نفس كمالجويى او به قهقرا خواهد رفت.
2. اشتغالات و علايق دنيوى مانند ثروتاندوزى، مقامجويى، شهرتطلبى و محبوبيتخواهى ميان مردم، از امور تباهكننده سير و سلوكاند، البته اگر ثروت و
...
خاطرهاي شنيدني از آيةاللهالعظمي حايري يزدي(ره) از آيةاللهالعظمي حاج شيخ عبدالکريم حائري يزدي(ره)، مؤسس حوزه علميه قم نقل شده است: در دوران جواني روزي در جلسهاي با حضور عدهاي از علما که در ميان آنان آقا ميرزامحمدتقي شيرازي و شهيد آقا شيخ فضلالله نوري نيز ديده مي شد، نشسته بوديم. در آن هنگام، پيرمردي ژوليده و لاغراندام که دستمال مانندي به سر بسته و عبايي وصلهدار بر دوش گرفته بود، در نهايت سادگي به ...
توصيههاي هفتگانه آيةاللهالعظمي مکارم شيرازي توبه بايد پا برجا و دايم بوده باشد، از يک سو، هر زمان خطايى از انسان بر اثر وسوسههاى نفس اماره سر بزند، بايد بلافاصله به سراغ توبه رود، و به مرحله نفس لوامه برود و وقتيکه به مرحله نفس مطمئنه برسد، ريشههاى وسوسهها از بيخ کنده ميشود و از سوى ديگر، از هر گناهى که توبه مىکند، بايد کمال مراقبت را به خرج دهد که آن توبه را نشکند و بر تعهد خود در پيشگاه خدا نسبت به ترک آينده باقى بماند.
درسي از استاد فرزانه اخلاق، حضرت آيةالله مشكينى(ره) در شيخان قم يك نفر دفن است به نام زكريابن آدم، گاهگاهى سرى به وجود مقدس او بزنيد، و با روح او ارتباط پيدا كنيد. راوى از حضرت رضا(ع) مىپرسد: آقا! راهم دور است و نمىتوانم به حضورتان برسم. امام فرمود: مگر گم كرديد زكريابن آدم را؟! الامين علىالدين والدنيا!
باركالله! چه امتحان دادى، چه نمره گرفتى؟ شاگردان عزيز اسلام! طلاب محترم حوزه علميه قم! بكوشيد كه اگر ولىعصر (عج) بخواهد براى شما نمره بدهد، بنويسد، الامين علىالدين والدنيا!
...
آيةاللهالعظمي مظاهري راههاي درک ماه مبارک رمضان ماه مبارک رمضان بايد مقدمهاي باشد براي رفع فساد اخلاقي. بيبندوباري در خيابانها، بيحجابي و بدحجابي و ساير مصاديق فساد اخلاقي، بحران بزرگي است که بايد براي آن فکري بشود.
اهميت تربيت طلاب آيةاللهالعظمي شبيري زنجاني از آيةاللهالعظمي بهجت(ره) نقل کردهاند: زمانيکه آقا شيخ محمود حلي به نجف آمدند، ما براي ديدن ايشان، خدمتشان رسيديم و ايشان نيز براي بازديد به خانه ما آمدند، وقتي آيةالله خويي شنيدند که آقا شيخ محمود به منزل ما ميآيند، براي ديدار ايشان تشريف آوردند تا به اصطلاح ديد ديگري (از نظر معنوي) به ايشان کنند. آقا شيخ محمود يک ساعت تأخير کردند و ...
آثار اعتدال در غذا و خوراک خلوت هم يکي ديگر از سفارشات حقتعالي به محبوبترين بنده خودش است. در اين ارتباط روايتي از حضرت امام حسن عسکري(علیه السلام) منقول است که: من أنس بالله استوحش منالناس؛ ، يعني اگر کسي انس با خدا نصيبش شد، يک مقدار از مردم کنارهگيري ميکند و بيشک اين کنارهگيري، به معني انزواطلبي نيست که رفتار نادرستي است.
وصاياي اخلاقي سيدبن طاووس(ره)به فرزندش آگاه باش كه اعضاي بدن تو سرمايه و بضاعتي است كه خداي جلجلاله به تو عنايت فرموده و امانتهايي است كه خداوند جلجلاله به دست تو سپرده است تا با آن براي خويشتن و آخرت خويش سوداگري كني. پس اگر آن را در كاري به مصرف برساني كه براي آن آفريده نشده است و در اطاعات و مراقبات به كار نبري، يا دمي در غفلت به سر آري، از اين شيوه، زيان به نصيب ميبري و بار و بري كه ...
دو توصيه از علامه حسن زاده آملي انسان دو دهان دارد: يکي گوش که دهان روح اوست و ديگر دهان که دهان تن اوست. اين دو دهان خيلي محترماند. انسان بايد خيلي مواظب آنها باشد، يعني بايد صادرات و واردات اين دهنها را خيلي مراقب باشد آنهايي که هرزهخوراک ميشوند، هرزه کار ميگردند. کسانيکه هرزهشنو ميشوند، هرزهگو ميگردند.
توصيههاي چهاردهگانه از عالم عارف حضرت آيةالله شيخ حسنعلي اصفهاني(نخودکي)(ره) اول: آنکه نمازهاي يوميه خويش را در اول وقت آنها به جاي آوري.
دوم: آنکه در انجام حوايج مردم، هرقدر که ميتواني بکوشي و هرگز مينديش که فلان کار بزرگ از من ساخته نيست، زيرا اگر بنده خدا در راه حق، گامي بردارد، خداوند نيز او را ياري خواهد فرمود.
سوم: آنکه سادات را بسيار گرامي و محترم شماري و هرچه داري، در راه ايشان خرج و صرف کني و از فقر در اين کار پروا منمايي. اگر تهيدست گشتي، ديگر تو را وظيفهاي نيست.
چهارم: از تهجد و نماز شب غفلت مکن و تقوا و پرهيز پيشه خود ساز.
پنجم: به آن مقدار تحصيل کن که ...
حضرت آيةالله حاج سيدعزالدين حسيني زنجاني(ره) بهترين طريق سير و سلوك اگر به آنچه در شريعت مقدس به عنوان واجبات وارد شده، عمل كنيد و محرمات را ترك كنيد، به هيچچيز ديگري احتياج نداريد و همين كافي است. احكام را از مجتهد جامعالشرايط اخذ كنيد و با دقت عمل كنيد. اگر نشاط داشتيد، برخي از مستحبات را نيز انجام دهيد. در بين مستحبات، نافلههاي يوميه و مخصوصاً نماز شب بسيار مهم است؛ اگر چنانچه توانستيد يكساعت مانده به ...
ویژه نامه افق پارسایی 2 در محضر نور اميرالمؤمنينع):أىّ دعاء أفضل منالإستغفار و أعظم بركة منه فىالدنيا والآخرة
چه دعايى از استغفار با فضيلتتر، و بركت آن در دنيا و آخرت از طلب آمرزش، بزرگتر و بيشتر است؟
ویژه نامه افق پارسایی سخن بزرگان هيچ چارهاي و گريزي براي مؤمنين از آن (نماز شب) نيست، و تعجب از كسيكه ميخواهد به كمال دست يابد، در حاليكه براي نماز شب قيام نميكند! و ما نشنيدهايم كه احدي بتواند به آن مقامات دست يابد مگر به وسيله نماز شب. برشما باد به قرائت قرآن كريم در شب با صداي زيبا و غمانگيز، چون آن نوشيدني و شراب مؤمنان است.
عنايت به علامه اميني(ره) از حجةالاسلام شيخ محمد نوري كه در كتابخانه نجف اشرف ملازم علامه اميني بود، نقل شده است:
علامه اميني ميفرمود: در يك شب جمعه زائر حرم حضرت اميرالمؤمنين(علیه السلام) و مشغول زيارت و دعا بودم و از خدا ميخواستم به خاطر حضرت امير(علیه السلام)، كتاب «درر السمطين» كه در آن زمان كمياب بود و در تكميل مباحث كتاب الغدير نياز داشتم، براي من مهيا كند.
در اين زمان، يك عرب دهاتي براي زيارت حضرت مشرف شد، و
...